Види медичних оправ і їх основні характеристики

1. Що таке "оправа " і "навіщо вона нам потрібна "?

З технічної точки зору "оправа " - це конструкція для фіксації оптичних лінз. Основним завданням медичної оправи є забезпечення правильного положення лінз перед очима пацієнта. Правильну посадку оправи на обличчі забезпечують її дві основні частини:

  • рамка - два окуляри (в них безпосередньо і монтуються лінзи), які з'єднуються між собою мостиком (переніссям). Перенісся, в свою чергу, оснащено носоупорами, для кращої посадки. В металевих оправах вони виготовляються з силікону або каучуку і є рухливими, в пластикових - це частина рамки.
  • заушники - фіксують оправу на вушних раковинах і надають їй правильне положення. Металеві завушники, щоб уникнути алергічних реакцій, оснащені наконечниками з гіпоалергенних матеріалів (силікон, каучук або пластик).

Оправа і завушники кріпляться один до одного за допомогою шарнірів або гвинтів, досить часто у виробництві оправ використовують пружинні або флексові шарніри. Пружинний механізм враховує звичку користувача знімати окуляри однією рукою, дозволяє завушникам розкриватися ширше і не тиснути на скроні. В оправі без флексів, при постійному знятті однією рукою, з часом, виникає перекіс на одну сторону, наявність флексів дозволяє його мінімізувати.
 
2. Що таке обідкові, безобідкові оправи, оправи на жилці?

Конструкції оправ бувають різними. В основному вони поділяються на три типи:

  • обідкові;
  • напівобідкові (оправи на жилці);
  • безобідкові.


Обідковими називають оправи, в яких лінза повністю охоплена обідком з усіх боків. Така конструкція може бути виконана повністю з металу, пластику або бути комбінованою з двох цих матеріалів.
 
Напівобідковими називають оправи, в яких лінза охоплена рамкою тільки зверху або знизу. Це може бути як металева так і пластикова конструкція. У таких оправах найчастіше лінза кріпиться до корпусу за допомогою нейлонової жилки.
 
Безобідкові оправи - це конструкція, в якій повністю відсутня рамка. Лінзи кріпляться до перенісся і заушників за допомогою гвинтів. У деяких фірмах гвинти замінюють на силіконові втулки.
 
3. Що таке правильна посадка оправи і чому вона така важлива?

Правильною вважається посадка оправи, коли середня лінія окуляра проходить приблизно через центр зіниць або трохи нижче, на практиці найчастіше зустрічається трохи завищене положення зіниць щодо середини окуляра. Оправа не повинна мати перекіс, завушники повинні сидіти щільно і їх довжина повинна бути відповідною. Якщо завушник занадто короткий або довгий, окуляри не будуть триматися і будуть постійно сповзати на край носа. Особливо важливою є правильна посадка для дитячих окулярів. Перенісся у дітей не розвинене повністю, тому дуже ретельно треба підходити до вибору оправи. Під вагою скла окуляри можуть сповзати на краєчок носа і дитина буде дивитися поверх окулярів. При виборі оправи обов'язково радьтеся з майстром або консультантом, дрібні похибки завжди можна поправити, але якщо окуляри Вам великі за розміром, менше їх зробити ніяк не можна.
 
4. Що таке розміри оправи і як їх дізнатися?

Розміри оправи включають в себе три складових:

  • довжина завушника (в середньому від 135 мм до 145 мм);
  • ширина перенісся (в середньому від 15 до 17 мм),
  • ширина окуляра (в середньому від 50 до 60 мм),
  • вистота окуляра,
  • загальна ширина рамки.


Дані перших трьох пунктів, як правило, вказані на завушнику з внутрішньої сторони. Значення ширини окуляра і перенісся розташовуються поруч і розділяє їх похила лінія, або, частіше за все, зображення квадрата, довжина заушника як правило вказується в самому кінці.

Під час підбору оправи не варто орієнтуватися тільки на розміри, якщо вам подобається її форма і те як вона сидить, швидше за все, що її параметри вам підходять. Існує правда одне золоте правило, яке стверджує, що ширина рамки повинна приблизно відповідати ширині обличчя. Дотримуючись цієї простої умови ви досягнете максимального комфорту. При першій примірці досвідчений консультант відразу помітить широка оправа щодо вашого обличчя чи ні і зорієнтує вас у правильному напрямку.

5. Яка конструкція і матеріал оправи краще?

 
З технічної точки зору немає оправи "гірше " або "краще ". При правильному користуванні будь-яка з оправ прослужить досить довго. Майстер оптики може змонтувати лінзи за рецептом практично в усі оправи, єдина умова - оптична лінза повинна бути правильно підібрана щодо конструкції оправи і вашого рецепта. Є кілька нюансів, які треба враховувати при підборі:

  • скляна лінза не встановлюється в оправи на жилці і гвинтах;
  • щільність матеріалу лінзи для установки в оправи на гвинтах і на жилці повинна бути вище, ніж в обідкових (це вбереже лінзу від сколів);
  • лінзи високих діоптрій не рекомендується встановлювати у відкриті оправи з естетичної точки зору, оскільки товщина лінзи зведе нанівець всю легкість і непомітність оправи;
  • астигматичні лінзи краще не встановлювати в оправи на гвинтах, оскільки вони мають властивість з часом розкручуватися, що може змінювати кут встановленої лінзи.


Все це тільки основні нюанси, так як різноманітність оправ сьогодні досить велика, то кожен конкретний рецепт і обрану оправу треба розглядати окремо в оптиці з консультантом і майстром.
 
Якщо у вас є питання, ви завжди зможете зв'язатися з нами за телефоном, електронною поштою або звернутися в один з наших 
магазинів.
 

Жіночі окуляри Переглянути
Контакт-центр
Задати питання 24 / 7

Якщо у вас виникли питання, маєте скарги, або побажання, зв’яжiться з нами. Наші спецiалiсти допоможуть вам.

ІНШІ НОВИНИ
Інші новини
Види медичних оправ і їх основні характеристики-Фото-0 https://opticaluxor.ua
Ray Ban vs Polaroid
Уже кілька десятиліть змагаються два найпопулярніших бренди за увагу клієнтів. Так які ж окуляри обрати?
Дiзнатись бiльше
Види медичних оправ і їх основні характеристики-Фото-1 https://opticaluxor.ua
Ic! Berlin! Німецька якість в сучасному дизайні оправ і сонцезахисних окулярів
Всі оправи виконані настільки надійно, що навіть після невеликої деформації, оправа повертається у початковий стан, матеріал настільки легкий і комфортний, що вони практично не відчуваються на обличчі.
Дiзнатись бiльше
Види медичних оправ і їх основні характеристики-Фото-2 https://opticaluxor.ua
Irresistor - унікальность у тобі
Це мікс філософії, історії і традиції своєї культури, на їх основі створені моделі, що вплітаються у нинішній виток історії моди і успіху.
Дiзнатись бiльше
Види медичних оправ і їх основні характеристики-Фото-3 https://opticaluxor.ua
DITA - знайомство з брендом
Дизайн Dita - це чіткі лінії і незрівняний ні з одним іншим брендом ретро-стиль 60-80-х років минулого століття, який включає і жіночу екстравагантність, і сексуальність, і чоловічу стриманість і силу.
Дiзнатись бiльше
Види медичних оправ і їх основні характеристики-Фото-4 https://opticaluxor.ua
Акція на контактні лінзи Dailies AquaComfort Plus 30+10
Купуй вигідно нові лінзи для щоденного використання
Дiзнатись бiльше